Madero - łagodny

Ketchup Madero zna chyba każdy, kto choć raz odwiedził sklep sieci Biedronka. To jeden z tych produktów, które nieodłącznie kojarzą się, choćby z nazwy, z półkami znanego dyskontu. Na początku produkował go Develey, potem przejęła Dawtona. Wiele osób narzekało wtedy, że smak zmienił się na gorsze, może teraz będzie lepiej?
  • SMAK: łagodny
  • OPAKOWANIE: butelka 470g
  • KUPIONY: 2,70zł - Biedronka
Dość wymyślny kształt opakowania nie daje wrażenia "dyskontowego" produktu, raczej ketchupu z pośredniej półki. Butelka jest solidna, z dużą zakrętką, oczywiście uszczelnioną za pomocą folii. Zakrętka nie została wyposażona w korek "niekapek", przez co przy nieumiejętnym używaniu może ulegać silnemu zabrudzeniu. Wystarczy jednak odrobina dobrej woli i bez kłopotu można utrzymać ją w czystości, dlatego nie widzę powodu,by działało to na niekorzyść opakowania. Przednia etykieta wypełniona jest wszelkiego rodzaju informacjami, od standardowej "gwarancji jakości", która znajduje się na niemal każdym produkcie z Biedronki, przez wartości odżywcze, ilość pomidorów na 100g produktu (zresztą nadzwyczaj wysoką), aż po notkę na temat "nowego smaku". Pomidory, stanowiące esencję produktu, zepchnięto na dalszy plan, przykrywając je innymi napisami, niepotrzebnie. Zielone elementy na etykiecie pasują do zielonej zakrętki - ogólnie nie jest najgorzej, wręcz całkiem poprawnie.
Ketchup jest dość gęsty, formuje ładne kształty i nie rozpływa się od razu, lecz pozostaje w zadanym położeniu przez dłuższą chwilę. Barwa jest intensywnie czerwona, powierzchnia mocno odbija światło, choć ma wiele nierówności, konsystencja bowiem przypomina gęsty przecier pomidorowy. Dzięki temu nakładanie ketchupu nie stanowi problemu, choć wymaga uwagi, można łatwo przesadzić z ilością.


Smak jest głównie pomidorowy, lekko słodko-kwaśny z wyraźną nutą cebuli i innych warzyw. Lekko wyczuwalny jest ocet, mimo tego w smaku dominuje słodkość pomidorów i cukru. Na pewno taki smak nie będzie pasował do wszystkiego, zdecydowanie sprawdzi się w zestawieniu z parówkami czy dobrze spieczonymi kiełbasami z grilla, ale już w przypadku pizzy czy zapiekanek będzie zbyt intensywny i słodki. Wynika to między innymi ze sporej zawartości cukru:
Co przede wszystkim zwraca uwagę to bardzo duża ilość pomidorów (233 g) zużytych na 100g ketchupu. Jeśli to prawda, jest to bardzo porządny wyniki, plasujący Madero w czołówce ketchupów, a na pewno tych tańszych i szeroko dostępnych. Do tylu zdrowych pomidorków nie pasuje jednak skrobia modyfikowana z kukurydzy, będąca zagęstnikiem. To ona sprawia, że ketchup nie rozpływa się w płaską plamę. Jej obecność pewnie nie jest konieczna, no ale niech im będzie. Można więc skupić się na punktacji.
  • OPAKOWANIE: 8/10
  • SKŁAD: 8/10
  • WYGLĄD: 9/10
  • SMAK: 8/10
  • OCENA: 8/10
  • SUMA: 41/50 (82%) 
Jak na produkt dyskontowy, Madero wypada naprawdę bardzo dobrze. Biorąc pod uwagę jego niską cenę, może być stałym gościem na stołach, pokonując z dużym zapasem konkurentów firmowanych przez duże marki. Ketchup oferuje dobrą jakość i mnóstwo pomidorów za niedużą cenę. O rozpoznawalności ketchupu może mówić poniższy, nieco prześmiewczy, komentarz z serwisu bangla.pl