Chestfords Tomato Ketchup

Chestfords to ketchup wyprodukowany w Portugalii dla sieci sklepów Netto. Zakupiony w Netto przy ulicy Kiełczowskiej (Psie Pole), skusił ładnym opakowaniem, ale przede wszystkim faktem, że widziałem go po raz pierwszy.
  • SMAK: łagodny
  • OPAKOWANIE: butelka 560g/487ml
  • KUPIONY: 3,49zł w Netto
Opakowanie przyciągnęło wzrok, może dlatego, że właśnie nie jest krzykliwe ani bardzo wymyślne. Na przedniej stronie widnieją trzy czerwone pomidorki i nazwa, w dolnej części pełna informacja o pojemności. Etykieta jest średniej wielkości i doskonale komponuje się z czerwonością produktu, widoczną przez przezroczysty plastik. Kształt butelki bardzo porządny, z dużym korkiem, zamykanym na zatrzask. Jest to korek z serii "niekapek", to znaczy wyposażony w gumową (?) uszczelkę. Z reguły używanie ketchupu z korkami tego typu gwarantuje zdenerwowanie spowodowane niekontrolowanym wyciekiem substancji, a co za tym idzie - szybsze zużywanie produktu i wszechobecne pomidory. W tym przypadku jest inaczej, korek faktycznie umożliwia łatwe i precyzyjne dozowanie, a przy tym pozostaje czysty, czyli spełnia wszystkie swoje założenia.


Ketchup robi dobre wrażenie jeszcze przed otwarciem. Ma intensywny, pomidorowy kolor i w miarę swobodnie przelewa się w butelce, jednak nie sprawia wrażenia rozrzedzanego. Pokuszę się o stwierdzenie, że ma dobrą gęstość, bo daje się rozprowadzić i nie tworzy zasp, a jednocześnie nie rozlewa się na płasko. Dodatkowo przepływ przez korek-niekapek jest możliwy do regulacji i sprawny. Ketchup pozostawiony na kilka godzin w pozycji pionowej przy niepełnej butelce, spływa niemal całkowicie po ściankach, wyrównując poziom. Wbrew pozorom, nie czyni go to zbyt rzadkim.


W smaku dominuje przecier pomidorowy, z pewną nutą goryczki octowej, która sprawia, że całość nie jest mdła. Lekko czuć seler, dodany w charakterze przyprawy, kompozycja jest bardzo udana, znalazło się nawet miejsce na czosnek i pieprz cayenne, które miejscami pojawiają się w tle. Ketchup pasuje doskonale do wszelkich kiełbas i większości wędlin, dobrze sprawdza się jako dodatek do sera żółtego, nieco mniej jako sos do pizzy - jego smak jest na to trochę zbyt intensywny i za bardzo pokrywa aromat. Jeszcze rzut oka na składniki i tabelki z wartościami odżywczymi:


100kcal to wynik przeciętny, nie odbiegający od normy ani w dobrą ani w złą stronę. Skład raczej porządny, żadnych syropów glukozowych ani niepotrzebnych dodatków w postaci choćby skrobi modyfikowanej. Podoba mi się spora zawartość przecieru pomidorowego, choć przydałaby się ilość pomidorów na 100g produktu, która jest świetnym czynnikiem porównawczym. Mając na względzie wszystkie powyższe, można przejść do oceny.
  • OPAKOWANIE: 10/10
  • SKŁAD: 8/10
  • WYGLĄD: 8/10
  • SMAK: 7/10
  • OCENA: 8/10
  • SUMA: 41/50 (82%) 
Produkt zdecydowanie warty polecenia, na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ketchupy nieco rzadsze, lekko octowe i kwaskowate. Cena również nie przeraża, tym bardziej, że jeszcze kilka dni temu ketchup można było dostać za 1,99zł w ramach promocji. Kto zdążył, ten nie pożałuje.